Un mic sfat...

I'm a young Romanian photographer specializing in capturing the beautiful landscape of my country... and to share with people from around the world ! Thank you for visiting !

Pentru o rezolutie mai buna a imaginilor, dati click pe una dintre imagini !!!
For better resolution click on one of the images !!!

miercuri, 24 septembrie 2014

Geamana - Satul pierdut

Geamana este o localitate din Valea Sesei, aflata in Muntii Apuseni, judetul Alba, Transilvania, Romania. In urma operatiunilor miniere de la Rosia Poieni, satul a fost transformat in lac de decantare si acoperit de steril, printr-o serie de evenimente cunoscute drept "Dezastrul natural de la Geamana".

In 1978, guvernul i-a fortat pe locuitorii din apropierea exploatarii, din satul vecin Geamana, sa se mute pentru ca un lac artificial sa le ia locul si sa fie folosit ca rezervor pentru reziduurile de la mina de cupru. In prezent in acest sat mai traiesc o mana de oameni.

Numai turnul bisericii vechi de sute de ani si cateva case mai amintesc de faptul ca malul cenusiu ascunde ceea ce, odata, era cel mai mandru sat din zona.

Text preluat de pe: wikipedia si evz 

Mai jos puteti vedea cateva imagini din ce a mai ramas din satul Geamana, imagini realizate in perioada 13-14 sept. 2014
"Ne-au promis ca fac baraj si lac cu apa limpede. In loc, au bagat sterilul asta nenorocit. Ne-au mintit ca ne duc mortii de aici, la Campeni, la Abrud...Tot aici is" spune Ion Holhorea, un localnic in varsta de 68 de ani care a refuzat acum 30 de ani sa plece din sat pe motiv ca banii primiti drept despagubire, nu ii ajungeau. "Unii or primit si 80-100 de mii de lei, mie mi-or dat 15.000. Nu aveam ce sa fac cu ei, asa ca m-am tras mai in deal",  spune acesta.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu